hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.

Korrupciós ötletek kórházigazgatóknak

Kovácsy Zsombor, az Egészségbiztosítási Felügyelet volt elnöke is kifejti álláspontját a hvg.hu korrupcióellenes sorozatában.

Hosszabban ír a hálapénz beágyazódásáról, és felemlíti az azon túli korrupciós területeket is, e  részből idézünk:

„Bár a hálapénz talán a legvisszataszítóbb jelensége a magyar egészségügynek, nem kell hálapénz ahhoz, hogy a betegellátási tevékenység korrupt vonásaival találkozzunk.

Ha valaki biztosított, akkor joga van az egészségbiztosítás térítésmentes (például gyógyító) ellátásainak igénybevételére. Ez azt jelenti, hogy az orvosnál, a kórházban nem kell fizetnie semmit. Ha VIP ellátást szeretne, erre lehetőséget ad a rendszer, és kiegészítő térítési díj ellenében mint biztosított beteg megkaphatja a kényelmesebb körülményeket (már ahol ezek rendelkezésre állnak).

Viszont mi a helyzet akkor, ha az intézményvezetés egy teljes osztályt akar magasabb színvonalúvá fejleszteni, de a jobb körülmények fenntartásához végképp nem elég az OEP-finanszírozás? Ilyen esetekben fordul elő, hogy kizárólag emelt szintű ellátás igénybevételét teszik lehetővé, mellőzve a betegeknek biztosítotti jogon járó alapszint felkínálását. Ez nyilvánvalóan megszűri a betegeket vagyoni helyzet szerint – azt is mondhatjuk, hogy a hálapénz kifehérítése felemásan sikerül. A jelenség speciális esete az erősen ajánlott alapítványi támogatás valamely extra szolgáltatás igénybevételéért.

Az vesse az első követ a kisebb stikliket elkövető kórházigazgatókra, akiben nem merülne fel hasonló ötlet a hatalmas adósságokat felhalmozó intézmények helyzetének javítására!” – írja Kovácsy Zsombor a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink