hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Még tart a nyugat-nílusi láz szezonja

Szerbiában idén már húszan haltak meg a nyugat-nílusi vírus okozta megbetegedésben és 177-en fertőződtek meg ettől a kórokozótól - közölte a belgrádi Közegészségügyi Intézet.

A jelentés szerint a vírus okozta megbetegedésben elhunytak mindegyike 50 éven felüli krónikus beteg volt. A megbetegedettek közül 136 fertőzöttnél állapítottak meg agyhártya- vagy agyvelőgyulladást.

A jelentésben emlékeztettek arra, hogy a nyugat-nílusi vírus idényjellegű betegség, terjedése azokra az időszakokra jellemző, amikor sok a szúnyog, mert a vírus szúnyogcsípéssel terjed. Az első megbetegedések általában július második felében jelentkeznek, a legtöbb beteget pedig augusztusban és szeptemberben regisztrálják.

A nyugat-nílusi lázat okozó vírust először 1937-ben Ugandában diagnosztizálták, és 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírusgazdák főképp madarak, az emberre - esetlegesen lovakra - történő átvitel szúnyogcsípés útján történik. Embereknél a fertőzés általában tünetmentesen zajlik le, de lázzal jár. Az esetek  egy részében azonban a fertőzés agyhártya-, vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink