hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Nincs új szúnyog, csak rengeteg

A korábban tapasztaltaknál súlyosabb tüneteket okozó rovarcsípések ügyében vizsgálódott a Népszava.

Felidézik, hogy Kaposvár környékén egyenesen új, ismeretlen támadó fajról beszélnek, miután naponta már tucatnyi rovarcsípéses beteg  keresi fel panaszaival a helyi kórházat.
Az árvíz után nemcsak az árterek és vízpartok környéke, a városok is megteltek szúnyogokkal, - írja a lap -  és az Országos Epidemiológiai Központ is komolyan veszi a védekezést: van forgatókönyv a például a gumiszállítmányokkal vagy dísznövényekkel érkező, esetleges új fajok ellenőrzésére. Horvátországban és Szerbiában már feljegyezték az ázsiai tigrisszúnyog megjelenését: a jellegzetesen fekete-fehér csíkos állat halálos fertőzésekért is felel, többek között a nyugat-nílusi agyhártyagyulladást is terjeszti, és a The Guardian egyik cikke szerint ráadásul képesek alkalmazkodni a hazájukétól merőben eltérő éghajlathoz is.
Annak azonban semmi jele, hogy ehhez hasonló veszélyes szúnyogfajok lepték volna el hazánkat, vagy tartani kellene tőlük. A régóta itt lakók viszont most különösen sokan vannak.

A lap által megkérdezett bőrgyógyász is arra emlékeztetett, hogy a többszöri csípések által fokozódhat az allergiás reakció – s vélhetően ez állhat a tömeges kaposvári kórházlátogatás mögött is – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés