hirdetés
2016. május. 31., kedd - Angéla, Petronella.
hirdetés

Fenntartható ellátórendszerben nem lehet pazarlás!

Miért rúgnak ki egy kórházigazgatót?

Az egészségügyi kormányzat legfőbb célja egy olyan fenntartható egészségügyi ellátórendszer kialakítása, amelyben a forrásokat a lehető leghatékonyabb módon kell felhasználni, és a rendszer egyetlen szereplőjétől sem fogadják el a pazarlást.

Erre utalt Szócska Miklós egészségügyi államtitkár csütörtökön Budapesten egy egészségügyi konferencián tartott előadásában, amelyben elmondta: egy kórházigazgatónak az állásába került, hogy indokolatlanul két információs rendszert vásárolt intézményének. "Ezek százmillió forintos tételek", jegyezte meg az államtitkár. Kiemelte, hogy az új ellátórendszerben folyamatosan indulnak az egységes, országos közbeszerzések.

Szócska Miklós elmondta: az elektronikus egészségügyben jelentős innovációra törekszenek. Bejelentette, hogy bár még csak próbaüzemmódban, de összekötötték az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szerződési nyilvántartását és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat működési engedélyeinek adatbázisát. Tudják, hogy hány ágy van Magyarországon, és online módon követik, hogy melyik intézménynek milyen kapacitásai vannak, mire van szüksége, így hatékonyabban tudják felhasználni a pénzeket. Láthatóvá váltak az ellátási egyenlőtlenségek, és kiigazításukat hamarosan megkezdhetik például az egészségügy többletforráshoz juttatásáról szóló törvényjavaslat révén megemelkedő jövedéki adók forrásaiból. A törvényjavaslat a parlament előtt van, tette hozzá.

Az egészségügyi államtitkárság elkezdte az ellátórendszer társadalmi hálózati kutatását is. Megvizsgálják, hogy a betegek mely intézményeket keresik fel. A leghatékonyabb technológiát is oda viszik, ahol arra valóban szükség van.

Szócska Miklós szerint az egészségügyi technológia fejlesztéseknél világszinten kellene alkalmazni azt az "innovatív modellt", amelyben a prevencióra helyezik a hangsúlyt, a népegészségügyi mutatókon elsősorban a megelőzéssel próbálnak javítani. Az államtitkár kiemelte: a kórházi modelltől a járóbeteg- és alapellátás felé kell elmozdulni. Ennek megfelelően a magyar egészségügyi rendszerben a közelmúltban már több ellátási formát is átsoroltak az alapellátások közé.

(forrás: MTI)
Share on Tumblr
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Ajánlott cikkeink

Miért vágyik a gyógyszerész szakma valós adatokra?

A modern gyógyszereknek a piacvezető státusz eléréséhez képesnek kell lenniük arra, hogy nagyrészt helyettesítsék a rendelkezésre álló kezeléseket a jobb hatékonyságuk, biztonságosságuk vagy kényelmük miatt. (x)

 

A per os NSAID ellenjavallata  esetén a hatóanyag bőrön keresztül történő bejuttatása is hatékonyan szünteti meg a lumboischialgiás panaszokat. 

Könyveink


hirdetés