hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Most hajnalban lehet egy időben két helyen

Vasárnapra virradóra hajnali háromkor az órákat vissza kell állítani kettőre, s ezzel ez évre véget ér a nyári időszámítás.

Az MTI idézi a  Mavir (a villamosipari rendszerirányító) adatait, melyek szerint az órák tavasszal történő előre állításával  mintegy 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának megfelelő energiát takarít meg az ország.

Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy március 20. és szeptember 22. - azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség - között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. S minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - a természetes nappali világosság idejével, annál kevesebbet kell a lámpákat használniírtuk tavaly, amikor arról is beszámoltunk, hogy a rendszernek akadnak bírálói is. A  váltás megviselheti az embert, egyes felmérések azt is kimutatták, hogy az órák átállítását követő hétfőn általában megsokszorozódik a közlekedési balesetek száma (viszont csökken a szívinfarktusoké). Más vizsgálatok hetekre, hónapokra elhúzódó negatív hatásokról számolnak be, s természetesen vannak tanácsok is az ártalmak csökkentésére.

(forrás: MTI, MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink