hirdetés
2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.

Látlelet a hálapénzmozgásról

A GKI Gazdaságkutató által a hazai hálapénzforgalomról készített legfrissebb felmérést ismerteti a Privátbankár cikke.

A  kutatás szerint minél idősebbek a páciensek, annál magasabb közöttük azoknak aránya, akik úgy érzik az egészségügyi személyzet elvárja tőlük a hálapénzt. Ugyanakkor az életkor előre haladtával párhuzamosan emelkedik azok aránya, akiknek nincs pénzük paraszolvenciát fizetni, és csökken azoké, akik nem tudják, hogy mikor, kinek, mennyit kell adni.

A betegek a legtöbbet a kórházi orvosoknak fizetik, alkalmanként átlagosan 15 000 forintot. Őket követik messze lemaradva a járóbeteg-ellátás szakorvosai és a háziorvosok. A legkevesebb hálapénzt a háziorvosi és a szakrendelői asszisztensek kapják, alkalmanként átlagosan 800-800 forintot – derül ki a kutatásából.

Az elmúlt 12 hónapban az aktív korú lakosság összesen mintegy 21 milliárd, míg a teljes felnőtt lakosság 34 milliárd forintot fizetett ki hálapénzként, amelynek 82 százalékát az orvosok, közülük is a felét a kórházi orvosok kapták.

Azok közül, akik nem adnak hálapénzt, 54 százaléknak nincs rá pénze (ez 11 százalékpontos emelkedés egy év alatt), egyharmad elvből ellenzi a paraszolvencia intézményét, 11 százalék azok aránya, akik azért nem fizetnek, mert nem tudják, hogy kinek, mennyit kellene adni, s mindössze 2 százalék vélekedik úgy, hogy az orvosi béremeléseket követően erre már nincs is szükségolvasható a privatbankar.hu-n.

(forrás: Privátbankár)
hirdetés

Könyveink