hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Szakma és civilek közösen lépnek fel a kórházi fertőzések ellen

Konstruktív találkozó volt – válaszolt múlt időben a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke, amikor arról kérdeztük, mikor találkozik az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) illetékes szakembereivel a kórházi fertőzések ügyében.

Mint azt egy kereskedelmi televízióban dr. Hegedűs Zsolt, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke bejelentette, korábban egyeztetésre kaptak ígéretet az OTH-tól. A találkozó március 8-án volt, ahol dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvossal, valamint az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) és annak Járványügyi Főosztálya illetékes munkatársaival is egyeztetett az érdekvédő.

Nyitott kapukat talált a hivatalban – mondta a MedicalOnline-nak Hegedűs Zsolt, az OTH és az OEK nem zárkózik el az eddigi rendszer felülvizsgálatától, amelynek eredményeként belátható időn belül tovább csökkenthető a kórházi fertőzések száma; ebben a munkában a szakmai szervezetekre is számítanak. Hegedűs szerint reális lehet az a célkitűzés, hogy kézzel fogható eredményeket érjenek el, és 2-3 éven belül csökkenjen a Clostridium difficile fertőzések (Clostridium difficile infection CDI) és az ehhez köthető halálozások száma, százalékos aránya. Egy jól kiépített stratégia, amelynek elemei beépülnek a napi gyakorlatba, a betegágy mellett kamatoztatható és kézzel fogható eredményeket hozhat. A keddi találkozó eredményeként a magyar viszonyokat figyelembe véve a szakmai szervezetekkel közösen dolgoznak majd egy szakmai koncepción annak érdekében, hogy csökkenjen a nosocomiális infekciók száma.

A fenti hír annak tükrében különösen érdekes, hogy nemrégiben még a sajtóban hadakozott egymással a keddi találkozó két részvevője. Míg az érdekvédő a kórházi fertőzések számának emelkedéséről beszélt a Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer (NNSR) adataira hivatkozva, addig az OTH ugyancsak az innen vett számokkal támasztotta alá, hogy 2014-re egyharmadával csökkent a nosocomiális eredetű járványok száma az egy évvel korábbihoz képest. A számok egyébként mindkét felet igazolják.

Miközben a multi-rezisztenskórokozók (MRK) okozta nosocomiális infekciók, a CDI-k és a véráramfertőzések száma folyamatosan emelkedett 2011 és 2014 között, az ezek okozta járványok száma 2013-ban 148 volt, egy évvel később már csak 111. Az egyik kereskedelmi televízió kórházi fertőzésekkel foglalkozó műsora már két héttel ezelőtt szerette volna egy asztalhoz ültetni az OEK szakemberét, a ReSzaSz alelnökét, valamint Falus Ferenc ex-tisztifőorvost, ám a nyilvános beszélgetésbe az OTH akkor nem egyezett bele, annak ellenére, hogy a találkozó lehetőségét egyébként a hivatal ajánlotta fel már korábban, február 10-ei sajtóközleményében, amelyben Hegedűs Zsoltot mint „egy magát érdekvédelmi szervezet képviselőjeként bemutató megszólalót” említik.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink