hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Túl sokat akarnak az orvosoktól a katasztrófavédők

Zavarba hozza a háziorvosokat, hogy a katasztrófavédelem számos helyen hetente, névvel, címmel, kórismertetéssel kéri tőlük annak jelentését, hogy területükön kik az ágyhoz kötöttek – írja a NOL.

Az adatgyűjtők indoklása szerint egy esetleges hét végi természeti csapás, ipari katasztrófa esetén így tudhatják, hogy kiket kell kimenteni. Ugyanakkor a háziorvosok egy része óvakodik az ilyen részletességű adatok megadásától, mivel arra nincs törvényi felhatalmazásuk, ám nem nagyon mernek „ujjat húzni” a szakhatóságokkal sem.

Volt, aki a feszültséget azzal próbálta feloldani, hogy az adatközléshez kérte az érintett betegek beleegyező nyilatkozatát, a többségük azonban megtiltotta neki, hogy róla bármilyen orvosi adatot továbbítson a katasztrófavédőknek.

Az adatvédelmi biztos egy korábbi állásfoglalásában kitért arra is, hogy ilyen helyzetben az ÁNTSZ, a kormányhivatal csak aggregált (összesített) adatokat kaphat. Egyrészt mert nincs másra szüksége, másrészt mert nincs feljogosítva más adat kezelésére jogszabályban – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)

cimkék

hirdetés

Könyveink