hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Az időt átszervezésre pazarolták

A 2010-ben hatalomra került konzervatív-liberáldemokrata kormány NHS-ben végrehajtott átszervezése rosszul időzített és káros hatású volt – idéz egy az angol egészségügyet vizsgáló tanulmányt az eski.hu.

A King's Fund egészségpolitikai kutatóintézet szerint a 2013 áprilisában hatályba lépett egészségügyi és szociális ellátásról szóló törvény komplex változásokat idézett elő az NHS szerkezetében egy olyan időszakban, amikor inkább a precedens nélküli pénzügyi nehézségekre és a szolgáltatások egyre növekvő keresletére kellett volna összpontosítani.

Az egészségügyi és szociális törvény megalkotása a parlamenti ciklus felét vette igénybe. Ez alatt Andrew Lansley egészségügyi miniszter semmibe vette azokat a figyelmeztetéseket, amelyek az általa javasolt változásokra vonatkoztak, és elszánt volt a jövő egészségügyi miniszterei által megváltoztathatatlan jogalkotásra. Csak a 2012. szeptemberben színre lépő új egészségügyi miniszter (Jeremy Hunt) volt képes fontos változást előidézni a kormány NHS-t érintő álláspontjában, és a törvénybe foglalt technokrata változások helyett az ellátás biztonságára és minőségére összpontosítani.

A tanulmány következtetése szerint a történészek nem nagyon fogják méltatni a kormány NHS-t érintő reformintézkedéseit. Az első három évet szervezeti átalakításokra pazarolták, miközben az NHS-nek a növekvő pénzügyi és szolgáltatási nehézségére kellett volna összpontosítania.

Az irányítás több hatóság közötti megoszlásával a törvény kedvezőtlen struktúrát eredményezett, bonyolult szabályozói rendszerhez vezetett, és a korábbi stratégiai egészségügyi hatóságok által nyújtott irányítás helyén vákum keletkezett. A törvény fő célját, vagyis a verseny kiszélesítését illetően egy komplexebb folyamat jött létre, és a szolgáltatás-vásárlók között bizonytalanság jelent meg a tekintetben, hogy mikor kell a szerződéseket megpályáztatni és mikor nemolvashat az eski.hu-n.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])
hirdetés

Könyveink