2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Kereset Obama egészségügyi reformja ellen

Az amerikai képviselőházi republikánusok keresetet nyújtottak be Barack Obama egészségügyi reformjának végrehajtásával kapcsolatban, közölte Washingtonban John Boehner házelnök, aki fellépést helyezett kilátásba az elnök bevándorlásügyi rendeletével szemben is.

A washingtoni szövetségi bíróságon az egészségügyi és humán szolgáltatások minisztériuma, valamint a pénzügyi tárca ellen benyújtott kereslet kifogásolja azt az elnöki rendelkezést, amely késlelteti a törvény azon előírásának végrehajtását, amely szerint az 50 főnél többet foglalkoztató munkaadók kötelesek fedezni az alkalmazottjaik egészségbiztosítását. Per tárgya lesz továbbá a jogszabály azon a rendelkezése is, amely felhatalmazza a pénzügyi tárcát arra, hogy fizessen a biztosítótársaságoknak.

A képviselőház elnökének közleménye szerint az elnök a kongresszust megkerülve "egyoldalú intézkedéseket" hozott az Obamacare néven ismertté vált egészségügyi törvény végrehatásával kapcsolatban.

"Ha a jelenlegi elnök következmények nélkül hozhat saját törvényeket, akkor erre a jövőbeni elnökök is képesek lesznek. A képviselőháznak kötelessége, hogy kiálljon az alkotmány védelmében", írta Boehner. A házelnök a kereset benyújtásáról szóló kommüniké kibocsátásával párhuzamosan sajtótájékoztatót tartott, amelyen kijelentette, hogy Barack Obama a bevándorlás ügyében csütörtökön kiadott rendeletével elszabotálta a kétpárti törvényhozás lehetőségét. Boehner elmondta, hogy a képviselőházi republikánusok fel fognak lépni az intézkedéssel szemben, de ennek mikéntjét egyelőre nem részletezte.

Obama csütörtök este televíziós beszédben jelentette be, hogy rendelettel megerősíti a határőrizetet, megkönnyíti a képzett és diplomás bevándorlók és vállalkozók Egyesült Államokban maradását, és hogy mintegy ötmillió illegális bevándorló esetében a hatóságok el fognak tekinteni a kitoloncolástól, ha az érintettek nyilvántartásba vetetik magukat, átesnek a bűnügyi háttérellenőrzésen és rendesen befizetik az adót. Az erről szóló dekrétumot az elnök pénteken, Las Vegasban szándékozik aláírni.   

A republikánus többségű amerikai képviselőház még júniusban felhatalmazta Boehnert az egészségügyi törvényre vonatkozó kereset benyújtására. A per a szövetségi igazságszolgáltatás rendszerében akár évekig is elhúzódhat, és ítélet talán már csak Obama kormányzása után születik az ügyben.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink