2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Megegyeztek a cseh orvosok a kormánnyal

Véget ért a cseh kórházi orvosok tiltakozó akciója, miután az orvosi szakszervezetek és az egészségügyi miniszter csütörtök este Prágában emlékeztetőt írtak alá tárgyalásaik eredményéről.

A dokumentumban az egészségügyi tárca kötelezte magát arra, hogy emeli a kórházi orvosok fizetését, és az orvosok részt vehetnek a reformok kidolgozásában. Ennek fejében Martin Engel szakszervezeti vezető hivatalosan befejezettnek nyilvánította a tiltakozó akciót, amely társadalmi feszültséget váltott ki Csehországban: "Az emlékeztető 7. pontjával összhangban a Köszönjük, távozunk tiltakozó akciót hivatalosan befejezettnek nyilvánítom. Ugyanakkor felszólítok minden orvost, aki munkahelyén felmondott, hogy azt vonja vissza" - írta levélében orvostársainak.

Leos Heger egészségügyi miniszter közölte, hogy a kormány egyetért a megállapodással, s garantálni fogja annak teljesítését. A miniszter az orvosok összes követelését, illetve az azonnali béremelést nem tudta teljesíteni, de az orvosi szakszervezet végül is belement a Heger által felajánlott kompromisszumba. Eszerint azonnal kétmilliárd koronával emelik a kórházi orvosok bérköltségalapját. A miniszter saját hatáskörében olyan utasítást adott ki, hogy áprilistól a fiatal orvosok havi alapbérét 5000, míg az idősebbekét mintegy 8000 koronával emeljék (1 korona körülbelül 11 forint). 

A miniszter ugyanakkor 12 pontból álló nyilvános ígéretet is tett a reformok beindítására. Egyebek között azt ígéri, hogy a jövő évben az orvosok átlagfizetése havi 60 ezer koronára emelkedik, ami mintegy 12-14 ezerrel több a mai orvosi átlagbéreknél. 

A "Köszönjük, távozunk" tiltakozó akció keretében decemberben majdnem 4000 orvos mondta fel munkaszerződését a kórházában. Ez az ott dolgozó orvosok egynegyede. Ha a két hónapos felmondási időt beleszámítva ezek az orvosok március 1-jén már nem jelennének meg munkahelyükön, súlyos gondok keletkeznének az egészségügyben. Az orvosok azt követelték, hogy havi átlagbéreik emelkedjenek a mindenkori átlagbérek másfélszeresére-háromszorosára. A cseh orvosok jelentős része külföldi munkavállalást fontolgatott, illetve azt, hogy a jövőben magánpraxist fog folytatni.

A tízmillió lakosú Csehországban jelenleg mintegy 48 ezer orvos dolgozik, mintegy 16 ezren a kórházakban. A cseh egészségügy éves költségvetése jelenleg mintegy 290 milliárd korona.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink