hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Forráskivonás és ingatlanspekuláció Fidesz-módra?

Az előzetes hírek szerint 60-70 kórházban  struktúraváltásnak álcázva meg akarják szüntetni az aktív betegellátást. Az így felszabaduló  ingatlanokért dúl a harc.

Ma a kormányzati egészségpolitika alig szól másról, mint hatalmas ingatlanszerzési
akcióról. Nem véletlen, hogy az államosítás leple alatt megszerezhető ingatlanok feletti uralomért több minisztérium is kegyetlen harcot folytat, miközben a lakosságot, a betegeket
leginkább érintő egészségügyi szolgáltatások színvonalával és elérhetőségével még a fideszes szakpolitikusok is alig foglalkoznak – írja dr. Garai István Levente szocialista országgyűlési képviselő az Országos Sajtószolgálathot eljuttatott közleményében.

A parlamenti egészségügyi bizottság tagja úgy véli, "az önkormányzatok harcoltak egy ideig a jogaikért, de a Fidesz kétharmadával egyértelműsítette, hogy esélyük sincs: az Orbán-kormány eldöntötte, hogy elveszi tőlük egészségügyi intézményeiket, kórházaikat, közel 450 egészségügyi ingatlant és ezzel együtt minden tulajdonosi jogosítványukat. A harc ezt követően a szaktárca és a kormányhivatalok között folyt/folyik tovább a milliárdokat érő ingatlanokért, a még meglévő szűkös források feletti rendelkezésért".

Garai szerint e csatározásból kiderül, hogy "az Orbán-kormány eddigi 16 hónapos működésének az egészségügyet érintő egyetlen lényegi akarata az egészségügyi ingatlanok megszerzése, miközben az orvosok, rezidensek, ápolónők, kórházi alkalmazottak helyzetének javításában 16 hónap alatt elért eredményük a nullával egyenlő, ahogy az egészségügyi szolgáltatások tekintetében is legfeljebb negatív változások történtek a nagy ígérgetések ellenére."

Garai úgy tudja: 60-70 kórházban "struktúraváltásnak álcázva meg akarják szüntetni az aktív betegellátást", miközben arról senki sem beszél, hogy mennyivel romlik majd ennek hatására az egészségügyi ellátás, az ahhoz való hozzáférhetőség. Természetesen arról is hallgatnak, hogy reálértéken a következő két évben mintegy 10 százalékkal kívánják csökkenteni az egészségbiztosítási alap és a gyógyító-megelőző kassza forrásait – állítja az egészségpolitikus azt is jelezve: az MSZP felszólítja a kormányt, hogy fejezze be az államosítást az egészségügyben, és hagyja az önkormányzatoknál a kórházakat.

A párt mielőbb széleskörű egyeztetésre szólítja fel a kormányt a szakmai- és érdekvédelmi szervezetekkel, a tulajdonos önkormányzatokkal, gyógyító orvosokkal, mert nélkülük nem lehet dönteni a kórházak, rendelők és ezzel szoros összefüggésben az egészségügy, és elsősorban a betegek sorsáról.

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: Országos Sajtószolgálat)
hirdetés

Könyveink